Niezwykłe działanie węgla aktywnego

Od zarania dziejów człowiek stara się zgłębić tajniki medycyny naturalnej. Obecnie niestety jest ona coraz częściej pomijana, apteki zalała fala leków chemicznych, a my bez zastanowienia po nie sięgamy. Nie szukamy alternatywy, która będzie nie tylko zdrowsza, ale często również skuteczniejsza niż lekarstwo. Jedną z takich właśnie substancji jest węgiel aktywny.

Naturalne odkażanie

Cudowne działanie lecznicze węgla aktywnego znane było ludzkości już w starożytności, bowiem jego sproszkowaną formę stosowano na zakażone rany, co dawało świetne efekty: szybciej się one goiły, a węgiel zapobiegał również przykremu zapachowi.

Dobroczynne właściwości węgla

Co sprawia, że węgiel ma tak niezwykłe właściwości? Jego największą zaletą jest jego struktura: porowata, z ogromną ilością szczelin, rowków i pęknięć. To właśnie dzięki tej strukturze wychwytywane  zostają składniki gazów, substancji chemicznych, obcych białek, czy trucizn które następnie zostają wraz z nimi wydalone z organizmu. Jeden cm3 kostki węgla aktywnego, to według badań aż tysiąc m2 całkowitej powierzchni jego cząstek! Dzięki temu właśnie jest on znany jako jedna z najbardziej skutecznych odtrutek. Jego właściwości sprawiają, iż trucizna zamiast przedostać się do krwi, tworzy z nim kompleks, który nie rozpada się w przewodzie pokarmowym. Sprawdza się on między innymi na choroby i przypadki takie jak: wszelkiego rodzaju zatrucia, ukąszenia przez owady, węże, pająki, zaburzenia metaboliczne, skaleczenia i stłuczenia (jako okłady z węgla), usuwanie toksyn z krwi i wiele, wiele innych.

Wegiel aktywny w kosmetyce

Kolejną zaletą węgla są jego właściwości, które świetnie sprawdzają się w kosmetyce. Działa on antybakteryjnie, likwiduje nadmiar sebum, działa również przeciwzapalnie. Dlatego właśnie idealnie sprawdza się do skóry problematycznej i trądzikowej. Dodatkowo przyciąga wszelkie toksyny i zanieczyszczenia ze skóry oraz świetnie radzi sobie ze zrogowaceniem naskórka. Na rynku kosmetycznym istnieje wiele produktów z wykorzystaniem węgla aktywnego: mydła, maseczki, peelingi, czy żele do mycia ciała i twarzy. Odpowiednio stosowane zdecydowanie zmniejszą widoczność porów jak również poprawią stan cery z licznymi problemami.

Podsumowanie

Podsumowując, węgiel aktywny jest w 100% naturalnym składnikiem, który jest całkowicie bezpieczny dla skóry i organizmu. Z powodzeniem można go stosować doustnie, ale również jako okłady. Docenią go w szczególności posiadacze cery tłustej i trądzikowej, którzy powinni przekonać się o jego właściwościach w pierwszej kolejności.

Sprawdź serię naszych produktów z aktywnym węglem (klik).