Olejek eteryczny z drzewa herbacianego

drzewo herbaciane

Olejek eteryczny z drzewa herbacianego


O olejku z drzewa herbacianego nie sposób nie usłyszeć. Na początek sprostujmy nieścisłości dotyczące jego nazwy, która nie ma nic wspólnego z wypijaną przez nas herbatą. Drzewo herbaciane w łacinie malaleuca alternifolia to roślina rosnąca w Australii, wykorzystywana w przeszłości przez Aborygenów do oczyszczania i leczenia ran. Zaparzali oni także liście drzewa, jako zamiennik dla tradycyjnej herbaty – stąd myląca nazwa.


Niezwykłe olejki eteryczne

Olejki eteryczne to wyjątkowe substancje – posiadają malutkie cząsteczki, które jako jedne z nielicznych w kosmetykach wchłaniają się przez skórę i są w stanie działać nie tylko na powierzchni, ale także wewnątrz ciała. Ze względu na swoje właściwości antyseptyczne uznawane były za środek przeciw zarazom i epidemiom. W XVII wieku angielskie miasteczko Bucklebury uniknęło pomoru w czasie ówczesnej epidemii, dlatego że znajdowało się w nim centrum produkcji i handlu lawendą, a nasycone olejkiem powietrze miało własności dezynfekcyjne.


Najsilniejszy naturalny środek antyseptyczny

Fantastyczne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze olejku herbacianego są udowodnione licznymi badaniami. Jest jednym z najsilniejszych naturalnych środków antyseptycznych, jakie zna współczesna kosmetologia i medycyna! Jego działanie jest tak intensywne, że nie zalecany jest do stosowania przez dzieci poniżej pięciu lat. Leczy najróżniejsze zmiany skórne związane z aktywnością chorobotwórczych bakterii i grzybów, takie jak: łupież pstry, trądzik, zapalenia łojotokowe, ułatwia gojenie się ran i oparzeń. Jednocześnie jest to olejek bardzo bezpieczny, jeżeli wybierzemy taki, który jest wysokiej jakości. Pamiętaj, żeby stosować świeżo otwarty olejek – po trzech miesiącach stopniowo wzrasta w nim ilość tzw. askarydolu, który nie jest szkodliwy, ale może niepotrzebnie podrażniać skórę.


Łatwy w użyciu

Olejek drzewa herbacianego jest wyjątkowy także dlatego, że możemy go bezpiecznie nakładać bezpośrednio na skórę – np. punktowo na zmienione chorobowo miejsca. Podczas gdy inne olejki musimy rozcieńczyć wcześniej w oleju, ten doskonale rozpuszcza się w naszym sebum i w niezmienionej formie przenika do układu krążenia i limfatycznego. Olejek można stosować w formie balsamu, kremu, a także dodawać do kąpieli. Doskonale nadaje się do aromaterapii – zwłaszcza w obecnym czasie. Nawet jeżeli nie masz profesjonalnego dyfuzora możesz skorzystać z jego antyseptycznych właściwości. Tu możesz przeczytać o sposobach na jego zastosowanie w warunkach domowych.

Jest nieocenionym składnikiem wszelkich produktów antyseptycznych takich (np. naszego ANTYBAKTERYJNEGO MYDŁA DO RĄK, o którym możesz więcej przeczytać tu). Jeżeli chcesz skorzystać z wielkiej mocy wysokiej jakości czystego olejku, znajdziesz go w naszym sklepie tu.

Tekst: Marta Hartka

Zdjęcie: Pixabay