Właściwości pomarańczy - pomarańcza w kosmetykach

https://secret-soap.com/pomarancza-163

Domowe SPA

Na Sycylii rozpoczął się czas dojrzewania przepysznych pomarańczy. Właśnie z Włoch najczęściej pochodzi wykorzystywany w kosmetyce aromaterapeutyczny olejek pomarańczowy. Wszystkie części drzewa mogą być wykorzystane, dlatego wyróżniamy trzy rodzaje olejków:

- olejek pomarańczowy, który pozyskiwany jest ze skórki (świeży, cytrysowy),

- olejek Petitgrain, do którego tłoczenia wykorzystuje się liście i gałązki drzewa pomarańczowego (świeży, kwiatowy, lekko zielny),

- olejek Neroli pochodzący z kwiatów pomarańczy (słodki, kwiatowy).

Każdy z tych olejków posiada specyficzne właściwości i pachnie inaczej, mimo, że pochodzi z jednej rośliny!

Olejek pomarańczowy na jesienną chandrę i podniesienie odporności

Olejek pomarańczowy pozytywnie wpływa na nastrój. Przez aromaterepeutów zalecany jest w okresach obniżonego nastroju oraz przy stanach depresyjnych. Jest także delikatnym afrodyzjakiem! Idealny na jesień, gdy potrzebujemy odrobiny doenergetyzowania.

Olejek pomarańczowy, tłoczony na zimno ze skórki owoców Citrus sinensis zawiera: linalol (20,2%), dekanal (18%), geranial (9,1%), α-terpineol (5,8%), neral (5%), dodekanal (4,1%), citronellal (3,9%), limonen (0,3%). Wiele badań wykazało i potwierdziło jego właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Jest to doskonały olejek dla wspomagania naszego systemu odpornościowego

Pomarańcza dla skóry

Dzięki swoim szczególnym właściwościom bakterio- i grzybobójczym olejek z pomarańczy sprawdzi się przy różnorodnych stanach zapalnych skóry, tendencji do trądziku na plecach, a nawet przy przetłuszczających się włosach i skórze głowy.

Jak wykorzystać moc pomarańczy?

Oczywiście obierając i jedząc pomarańczę dostarczamy wielu składników odżywczych i… unoszących się olejków eterycznych, które jednocześnie wdychamy. Zapach świeżych pomarańczy zamknięty w kosmetykach to efekt tłoczenia ich skórki.

Możecie korzystać z czystego olejku, pamiętając, że nie wolno go nakładać w formie nierozcieńczonej na skórę. Olejek można rozpylić przy pomocy kominka lub dyfuzora. Z powodzeniem możecie dodać go do oleju lub masła do masażu i czule wmasować w skórę. Olejkiem można także wzbogacić bezzapachowe balsamy do ciała i żele pod prysznic. Ze względu na intensywne działanie skoncentrowanych olejków eterycznych bez konsultacji z aromaterapeutą lub kosmetologiem lepiej zarezerwować je (w większości przypadków) do ciała i nie stosować na twarz. Dozowanie olejku często jest opisane w ulotce, ale zazwyczaj do kąpieli należy dodać 10-15 kropli, a do oleju do masażu 4-6 kropli na 15 ml.

 

Pomarańcza w kosmetykach

 

Gotowe produkty z olejkiem pomarańczowym mają tą zaletę, że producent kosmetyku zadbał o jego bezpieczeństwo w stosowaniu i odpowiednio rozcieńczył olejek tak, żeby był bezpieczny. Taka forma jest też po prostu szybsza i wygodna. Olejek pomarańczowy razem z innymi olejkami cytrusowymi, dzięki swoim właściwościom jest świetnym konserwantem, więc pozwala na zmniejszenie innych substancji konserwujących w produkcie.

A jeżeli chcecie poczuć, jak pachnie olejek z kwiatu pomarańczy to mamy dla Was rozpieszczające skórę hydrolat Neroli.